Hoe bereken ik mijn winst?

Winst berekenen

Winst berekenen als startende ondernemer

Veel starters kampen met vragen over hun winst. Wat is mijn winst? Hoeveel heb ik nou verdiend deze maand? Verdien ik wel genoeg? Al deze vragen zijn van belang bij het beantwoorden van diverse vragen. Denk aan, heb ik recht op huurtoeslag? Heb ik met mijn inkomen recht op zorgtoeslag? Kom ik aanmerking voor de huur van deze mooie woning?

In dit korte artikel zal ik zo simpel mogelijk uitleggen wat jouw winst ongeveer is aan de hand van voorbeelden.

Allereerst is het van belang om te begrijpen dat de BTW NIET wordt meegenomen in de berekening van je winst. De btw is een belasting dat jouw klant afdraagt aan de belastingdienst met jou als tussenpersoon. Het is dus geen inkomen voor jou. Jij neemt het slechts aan van je klant om het vervolgens na de btw-aangifte af te dragen. Zie dit dus niet als jpouw geld dat je afstaat aan de Belastingdienst!

BTW is NIET jouw geld!

Stel dat je dat je een aantal artikelen hebt verkocht die onder het btw-tarief van 21% vallen. Je ontvangsten zijn € 1210,00. Dat is je Bruto-omzet en dus inclusief btw. Daarvan is dus € 210,00 btw dat niet van jou is. Jouw inkomsten zijn dus € 1000,00. [LET OP: er is een verschil tussen ontvangsten en inkomsten!]

Van je netto-omzet van € 1000,00 dien je natuurlijk je kosten eraf te halen om je winst te berekenen. Stel dat de artikelen die je hebt verkocht jou € 250,00 hebben gekost. Dan is je brutomarge dus 75%. Jouw inkopen zijn 25% van je verkopen. Van de € 1000,00 inkomsten haal je je inkopen van € 250,00 eraf. Jouw bruto-winst is daarmee op € 750,00 gekomen. Dat is 75% van je inkomsten. Met die € 750,00 moet je de rest van je zakelijke kosten betalen. Wat overblijft is je Netto-winst vóór belastingen.

Voordat we verder gaan met de berekening van je netto-winst staan we even stil bij je kosten.

In dit voorbeeld hebben we gesteld dat je inkopen € 250,00 hebben gekost. Hiermee wordt niet bedoeld wat je hebt betaald voor je inkopen! Want ook op je inkopen kan BTW zitten. Dit is voorbelasting die jij voorschiet aan je leverancier. Jij betaald de btw dus aan je leverancier, maar krijgt het terug van de Belastingdienst. (In een ander artikel over btw gaan we hier verder op in). Dus stel dat jij je artikelen hebt gekocht bij een leverancier is Nederland, en dat je daar dus btw over hebt moeten betalen. De artikelen vallen onder het hoog tarief van 21%. Jij betaald dan dus € 302,50 aan je leverancier. Het btw-gedeelte van € 52,50 is voorbelasting. De rest, een bedrag van € 250,00 zijn jouw kosten. De € 52,50 zijn weliswaar een uitgave, maar het zijn geen kosten, want deze kun je terugvragen bij de belastingdienst bij je btw-aangifte).

BTW die je betaald krijg je terug!

We hebben gesteld dat je bruto-winst € 750,00 is. Daarvan moet je bijvoorbeeld huur, gas, water, elektra, marketingkosten en je boekhouder betalen. Stel dat al die bedragen (zonder btw) samen € 250,00 zijn. Jouw netto-winst is dan € 500,00. Dit is je winstbedrag vóór belasting. Indien je een zzp’er bent die als eenmanszaak staat ingeschreven, dan val je onder de inkomstenbelasting. In dat geval betaal je aan het eind van het jaar na het doen van de aangifte voor Inkomstenbelasting (IB) belasting over je winst. Voordat de belasting wordt berekend over je winst van € 500,00 wordt eerst bekeken of je recht hebt op aftrekposten. Heb je bijvoorbeeld minimaal 1225 uren in dat jaar besteed aan je werk, ben je een starter etc, dan kom je in aanmerking voor een ondernemers- en startersaftrek. Dat is een bedrag dat van je winst wordt afgetrokken (Dit zijn vaste bedragen die jaarlijks kunnen wijzigen). Stel dat het bedrag van aftrekposten samen € 200,00 is. Dan wordt je belasting berekend over een bedrag van (500-200) € 300,00. Als het belsatingtarief 30% is, dan betaal je dus € 90,00 inkomstenbelasting!

SAM Admin & Consultancy is er voor starters, ZZP’ers en alle andere kleine ondernemers in heel Nederland. Hulp nodig met je BTW-aangiftes? Wacht dan niet langer en neem contact met ons op om onze mogelijkheden te bespreken.

 

Hoe bereken ik mijn winst?
5 (100%) 2 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *