BTW & Belastingen

BTW is de meest bekende belasting waar je als ondernemer vast wel van hebt gehoord. Dit omdat je als ondernemer vrijwel zeker elk kwartaal een aangifte zal moeten indienen. In sommige gevallen is dat maandelijks. De meeste starters weten wel dat zij de door hun betaalde btw terug kunnen vorderen bij de belastingdienst, maar snappen vaak niet wat het allemaal inhoudt.

BTW, dat krijg ik toch terug?

De BTW-regels in Nederland zijn erg ingewikkeld en vaak ook niet logisch. Zo valt het lappen van ramen aan de binnenkant van een pand onder het laag tarief van 6% en aan de buitenkant onder het hoog tarief van 21%. De regels omtrent BTW en de tarieven wijzigen ook regelmatig. Daarom is het belangrijk voor een ondernemer om zich te focussen op dat waar hij goed in is: ondernemen. Boekhouden en belastingzaken kun je als ondernemer beter overlaten aan een boekhouder of administratiekantoor. Toch is het belangrijk om iets van BTW af te weten.

Er zijn verschillende tarieven voor de omzetbelasting. Zo vallen bepaalde artikelen en diensten onder het laag tarief van 6%. Dit betekent dat je als ondernemer bovenop je verkoopprijs 6% moet rekenen voor de BTW. Deze ontvang je van de klant en sta je vervolgens af aan de belastingdienst. Het is een consumentenbelasting. Dit is een belasting die jouw klant betaalt aan de fiscus. Sommige artikelen en diensten vallen onder de 21% en sommige zijn zelfs vrijgesteld van de BTW zoals in de zorg. Jouw klant betaalt dus geen btw en deze hoef je daarom ook niet in rekening te brengen. Dit geldt voor bijvoorbeeld bepaalde diensten in de zorg.

Als ondernemer koop je ook zaken in. Je betaalt bijvoorbeeld BTW over je huur aan je verhuurder. Je betaald BTW over de elektra die je verbruikt en je betaald vaak ook  BTW over de artikelen die je inkoopt om ze door te verkopen. Al de BTW die je betaalt staat op je bon of factuur die je van je leverancier of verhuurder ontvangt. De BTW die jij betaalt wordt ook wel voorbelasting genoemd. Deze kun je aftrekken van de BTW die je moet afdragen.

Stel dat je in totaal van je klanten € 1000,00 hebt ontvangen als BTW. Deze dien je in principe af te staan aan de belastingdienst. Aan de andere kant heb je € 400,00 betaald als btw aan je leverancier. Dit bedrag van € 400,00 mag je aftrekken van de € 1000,00 waardoor je nog slechts € 600,00 hoeft af te dragen aan de belastingdienst. Als het bedrag dat je moet afdragen aan de belastingdienst in een geheel jaar minder is dan een bepaald bedrag dat door de Belastingdienst is vastgesteld als grens voor de kleine ondernemers, dan kun je een aftrek krijgen van dat bedrag waardoor je helemaal niks hoeft te betalen. Dit wordt de Kleine ondernemersregeling (KOR) genoemd. Dus stel dat het bedrag dit jaar is vastgesteld door de belastingdienst op € 1300,00. Als het totale netto bedrag aan BTW dat je moet afdragen € 1300,00 of minder is, dan hoef je helemaal niks af te dragen aan de belastingdienst. Je valt dan onder de KOR. Is het bedrag net erboven, dan moet je wel betalen!

Hulp nodig?

SAM is een erkende fiscale intermediair met een belastingconsulentennummer (Becon-nummer). Kom je er niet uit met je aangifte en wil je dit liever uitbesteden? SAM neemt je zorgen graag weg en zorgt ervoor dat je aangiftes keurig op tijd worden ingediend en aan alle eisen voldoen. Om geen geld mis te lopen als ondernemer is het van belang dat je goed naar je administratie en je aangiftes laat kijken door een professional. Zo kun je honderden tot wel duizenden euro’s per jaar besparen. Geld dat je beter in je zaak kan stoppen!

Direct contact
BTW en Belastingen
5 (100%) 64 votes